lauantai 27. maaliskuuta 2010

Marenki osa 2: italialainen marenki; mustikkahyydykeleivokset




Tein mustikkahyydykeleivoksia ja kuorrutin ne italialaisella marengilla.
Italialainen marenki on pehmeää ja sitä käytetään esimerkiksi kuorruttamiseen ja moussejen osana.

Italialaisen marengin valmistamisessa tarvitaan monenlaisia laitteita, joita ei ihan jokaisella kotileipurilla ole. Ehdoton vaatimus on lämpömittari.

Seuraavassa resepti:

100 g valkuaista
20 g sokeria
--> sekoita keskenään

sokeriliemi:
185 g sokeria
85 g vettä
--> keitä 124 asteeseen
--> lisää 124-asteinen sokeriliemi valkuaisvaahdon joukkoon vähitellen koko ajan sekoittaen ja vatkaa kylmäksi. Minulla aikaa kuluu noin 10-15 minuuttia. Käytän tähän yleiskonetta, mutta onnistuu myös sähkövatkaimella. Ehkä tämä toimenpide on vain hieman hankalampi ilman yleiskonetta. Sokeriliemi kypsyttää marengin, joten italialainen marenki on valmis nyt, eikä sitä pistetä uuniin.

Tällä kertaa siis kuorrutin mustikkahyydykeleivokset italialisella marengilla. Mielestäni nämä puolipallon muotoiset leivokset on helpoin kuorruttaa lusikan avulla. Kuorruttamisen jälkeen poltin marengin pinnan kaasupolttimella. Ostin kaasupolttimen vuosia sitten ja olen erittäinen tyytyväinen siihen. Sillä voi polttaa erilaisia pintoja, kuten marengin tai crème brûléen. Sillä voi myös lämmittää veitsen terän tai vatkauskulhon. Kaasupolttimeni maksoi noin 20-30 euroa ja ostin samalla myös täyttöpullon, joka on ollut hyvin riittoisa.

Olen kuorruttanut myös jugurttisen raparperi-omenahyydykekakun italialaisella marengilla.

-Aino

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti