torstai 3. helmikuuta 2011

Mini kanelipullat


Pullataikinan ohje:

 3 dl maitoa
25 g hiivaa
1 dl sokeria
½ tl suolaa
175 g voita
2 tl kardemummaa
 1 kananmuna
n. 7 dl vehnäjauhoja

 Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Mittaa kaikki aineet taikinakoneeseen. Vaivaa ensin hiljaisella teholla pari minuuttia ja sitten suuremmalla teholla noin 5-6 min. Vaivausaika riippuu koneen tehosta ja taikinan koosta. Vaivaamalla yritetään saada taikinaan aikaiseksi sitkoa. Sitkon pystyt tarkistamaan venyttämällä taikinaa sormiesi välissä, jos taikina repeää, ei siinä ole tarpeeksi sitkoa. Sitko muodostuu jauhojen sitkoproteiinista ja se tekee taikinasta venyvän ja kimmoisan.  Sitkon voi myös särkeä sekoittamalla taikinaa liian voimakkaasti tai liian kauan. Tällöin pulla ei nouse halutulla tavalla vaan se jää littanaksi.

Taikina on valmis kun se irtoaa kulhon reunoista sekoituksen aikana. Hyvän taikinan tunnistaa siitä ettei se tartu kulhoon eikä käsiin ja se on helposti käsiteltävissä. Tässä vaiheessa taikinan on hyvä levätä hetken aikaa kulhon pohjalla, jotta taikinasta tulee entistä käsiteltävämpää. Noin 10-15 minuuttia on riittävästi.
Taikinan levätessä valmistin täytteen kanelipullille. Täytteessä on sokeria, voita, kanelia ja vaniljakreemijauhetta. Tämän täytteen kanssa kanelipullat pysyvät kosteina ja maukkaina. Täyte on kuin kaupan korvapuusteissa.
Kaulitsin taikinan suorakaiteen muotoiseksi ja levitin täytteen sen päälle tasaiseksi ja ohueksi kerrokseksi. Rullasin taikinan tarpeeksi tiukalle rullalle, kuitenkin niin ettei taikina veny liikaa rullauksen aikana.  Leikkasin taikinapötköstä noin 3cm paksuisia paloja.  Osasta tein kanelikierre pullia ja osasta minikorvapuusteja. Kanelikierrepullissa on tärkeää laittaa taikinan reuna pullan alle, jotta rulla ei avaudu paistettaessa. Pellille mahtuu noin 12  pikkupullaa. Paisto 200 asteessa.

~Säde~


3 kommenttia:

  1. Nami! Minkälaiset mittasuhteet sulla oli tuossa täytteessä (sokeri, voi, kaneli ja vaniljakreemijauhe) ?

    kyselee
    pullahiiri :)

    VastaaPoista
  2. Moikka,
    Täytteen olen aina tehnyt niin sanotulla mututuntumalla :D mutta äkkiseltään sanoisin että suhteessa aineita on näin:
    300g pehmeää voita
    200g sokeria
    100g vaniljakreemijauhetta
    ja oman maun mukaan kanelia (itse laitan reippaasti, että maistuu kunnolla)
    Täytteestä kyllä huomaa onko oikeinlaista, että levittyykö helposti tai onko liian kuivaa :) eli aika simppeliä
    - Säde

    VastaaPoista
  3. Kiitos! En ole vaniljakreemijauhetta ennen käyttänyt, joten sen annostelu oli lähinnä hakusessa. Tällä mennään, eikun leipmaan! Ja kaneliahan pitää olla paljon, ehdottomasti! ;-)

    pullahiiri

    VastaaPoista