keskiviikko 2. maaliskuuta 2011

Vuokaleipiä, tumma vuokaleipä


Tämä vuokaleipä sopii muun muassa voileipäkakkupohjan tummaksi leiväksi, mutta leivän tekemiseen pitää varata aikaa riittävästi.

Juuri:
5 g hiivaa
1,5 dl kädenlämpöistä vettä
1,5 dl ruisjauhoja
--> sekoita keskenään kulhossa ja peitä kelmulla. Jätä 12 tunniksi lämpimään ja vedottomaan paikkaan.

2,5 dl vettä
2,5 dl ruisjauhoja
--> sekoita juureen ja jätä kelmun alle vielä 8 tunniksi

4 dl vettä
15 g hiivaa
1,5 dl auringonkukansiemeniä tai leseitä
1 dl siirappia
2 rkl öljyä
1 rkl suolaa
5 dl graham- tai hiivaleipäjauhoja
10 dl ruisjauhoja
--> sekoita juuren joukkoon ja kohota taikinaa tunti.
--> voitele ja jauhota 2 leipävuokaa (vetoisuus 1,8 l). Olen "jauhottanut" vuuat ruisleseillä ja sopivat mielestäni hyvin tähän tarkoitukseen. Jaa taikina vuokiin ja kohota tunti.
Peitä vuuat foliolla ja paista 175 asteessa noin 1 tunti ja 15 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti