tiistai 30. maaliskuuta 2010
KILPAILU
Täydellistä suklaakakkua metsästämässä!
Lähetä meille sähköpostiin paras suklaakakku-reseptisi niin testaamme sen.
lauantai 27. maaliskuuta 2010
Marenki osa 2: italialainen marenki; mustikkahyydykeleivokset
Tein mustikkahyydykeleivoksia ja kuorrutin ne italialaisella marengilla.
Italialainen marenki on pehmeää ja sitä käytetään esimerkiksi kuorruttamiseen ja moussejen osana.
Italialaisen marengin valmistamisessa tarvitaan monenlaisia laitteita, joita ei ihan jokaisella kotileipurilla ole. Ehdoton vaatimus on lämpömittari.
Seuraavassa resepti:
100 g valkuaista
20 g sokeria
--> sekoita keskenään
sokeriliemi:
185 g sokeria
85 g vettä
--> keitä 124 asteeseen
--> lisää 124-asteinen sokeriliemi valkuaisvaahdon joukkoon vähitellen koko ajan sekoittaen ja vatkaa kylmäksi. Minulla aikaa kuluu noin 10-15 minuuttia. Käytän tähän yleiskonetta, mutta onnistuu myös sähkövatkaimella. Ehkä tämä toimenpide on vain hieman hankalampi ilman yleiskonetta. Sokeriliemi kypsyttää marengin, joten italialainen marenki on valmis nyt, eikä sitä pistetä uuniin.
Tällä kertaa siis kuorrutin mustikkahyydykeleivokset italialisella marengilla. Mielestäni nämä puolipallon muotoiset leivokset on helpoin kuorruttaa lusikan avulla. Kuorruttamisen jälkeen poltin marengin pinnan kaasupolttimella. Ostin kaasupolttimen vuosia sitten ja olen erittäinen tyytyväinen siihen. Sillä voi polttaa erilaisia pintoja, kuten marengin tai crème brûléen. Sillä voi myös lämmittää veitsen terän tai vatkauskulhon. Kaasupolttimeni maksoi noin 20-30 euroa ja ostin samalla myös täyttöpullon, joka on ollut hyvin riittoisa.
Olen kuorruttanut myös jugurttisen raparperi-omenahyydykekakun italialaisella marengilla.
-Aino
Kinuskikakku
Tein tällä kertaa koekakkuna kinuskikermakakun. Välissä on puolukoita, punaisia viinimarjoja, (niitä oli pakkasessa) vanilliinikreemiä ja kermaa. Päällä kinuskia.
Tein kakkupohjaksi sienikakkupohjan. Kyseessä ei siis ole mikään kakku, jossa olisi sieniä jossain muodossa, vaan kyse on kakun rakenteesta. Testiryhmäni huomasi, että sienikakkupohja on kuohkeampi kuin tavallinen kakku. Aineet ovat muuten samat kuin tavallisessa sokerikakkupohjassa, mutta muna-sokerivaahtoon lisätään kiehuvaa vettä pienissä erissä.
Tein kakkupohjan Sirpa Talkan "Tee hyvä kakku"-kirjasta.
Sienikakku:
Voitele ja korppujauhota 23-24 cm halkaisijan kokoinen kakkuvuoka ja pistä uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
2 3/4 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhoja
--> sekoita keskenään.
5 kananmunaa
1 3/4 dl sokeria
--> vaahdota.
Kun vaahto on valkoista, lisää 1 dl kiehuvaa vettä joukkoon koko ajan sekoittaen. Jatka sekoittamista vielä 10 minuuttia.
Lisää vaahdon joukkoon jauho-leivinjauheseos siivilän läpi varovasti sekoittaen, jottei vaahto laske. Kaada taikina korppujauhotettuun vuokaan. Vedä raapan tai nuolijan tai jonkin välineen avulla taikina reunoille siten, että vuuan keskiosaan jää vähemmän taikinaa. Kakku kohoaa keskeltä eniten, joten näin kakun nousemaan tasaisesti.
Paista kakkua noin 50 minuuttia hieman uunin keskitason alapuolella.
-Aino
torstai 25. maaliskuuta 2010
tiistai 23. maaliskuuta 2010
maanantai 15. maaliskuuta 2010
Sacherkakku
sunnuntai 14. maaliskuuta 2010
Suklaamoussekakku
Tämän kakun tein Sirpa Talkan "Tee hyvä kakku"-kirjan pohjalta vähän mukaellen reseptiä. Ehkä vähän enemmänkin :) Pohjana ja välissä on suklaakääretorttupohja. Eli kääretortusta leikataan kaksi kakun kokoista ympyrän mallista pohjaa. Ohjeessa oli käytetty mustaherukkahilloa, mutta tähän kakkuun tein omenahillon, johon lisäsin kiivin paloja.
perjantai 12. maaliskuuta 2010
Rocky Road
keskiviikko 10. maaliskuuta 2010
Hääkakkuja ja hääkakuille teline
Sain tehdä kerran suuren hääkakkutilauksen, johon sain melkein vapaat kädet. Kakut siis sisältävät tummasuklaahyydykkeen ja vaniljahyydykkeen, niin että tummasuklaahyydyke ei näy ollenkaan ulospäin. Kakuissa on tumma suklaapohja. Kakkujen päällä on kylmähyytelöllä marmoroitu pinta, tuoreita mansikoita ja suklaakoristeita.
Itse tilaukseen ei kuuluneet pelkästään kakut, vaan valmistin heille myös ainutlaatuisen kakkutelineen ja hääparin. Kakkuteline siis on kokonaan itsevalmistettu. Telineen pohjana siis toimii styroks, joka on leikattu haluamaani muotoon ja liitetty yhteen coctail-tikuilla. Kun osat oli leikattu ja yhdistetty valmistin suuten massan vaahdotettua pikeeriä. Pikeerin levitin epätaisaisen näköisesti styroksin pinnalle. Kakkutelineiden päälle kaulasin sokerimassasta ns. helmat, niin että näyttää kuin telineiden päällä olisivat valkoiset liinat. Telineen osia on korostettu pronssinvärisellä elintarvikkeisiin sopivalla spraymaalilla. Hääpari pääsi tietenkin autiopaikalle.
~Säde~
Itse tilaukseen ei kuuluneet pelkästään kakut, vaan valmistin heille myös ainutlaatuisen kakkutelineen ja hääparin. Kakkuteline siis on kokonaan itsevalmistettu. Telineen pohjana siis toimii styroks, joka on leikattu haluamaani muotoon ja liitetty yhteen coctail-tikuilla. Kun osat oli leikattu ja yhdistetty valmistin suuten massan vaahdotettua pikeeriä. Pikeerin levitin epätaisaisen näköisesti styroksin pinnalle. Kakkutelineiden päälle kaulasin sokerimassasta ns. helmat, niin että näyttää kuin telineiden päällä olisivat valkoiset liinat. Telineen osia on korostettu pronssinvärisellä elintarvikkeisiin sopivalla spraymaalilla. Hääpari pääsi tietenkin autiopaikalle.
~Säde~
tiistai 9. maaliskuuta 2010
Nuori suklaaleipuri-kilpailu
Osallistuin puolitoista vuotta sitten nuori suklaaleipuri-kilpailuun. Tehtävänä oli suunnitella suklaajälkiruoka. Raaka-aineet ,suklaata lukuunottamatta)sai tietää vasta kilpailun alettua. Olin totta kai harjoitellut suklaan temperointia, konvehtien tekemistä, jäätelöitä, erilaisia kastikkeita ja mousseja. Sijoituin toiseksi ja kuvassa on tekemäni varsin suklainen annos.
Rakensin kolmionmallisista suklaapaloista rakennelman ja kerroksien välissä on suklaatryffeleitä. Lautasen etuosassa on simpukan mallinen valkosuklaakonvehti, jonka sisällä on tummasuklaamousse. Sen vieressä on tummasuklaajäätelö, joka sisältää valkosuklaan paloja. Suklaan päällä on valkosuklaakierre. Oikealla ylhäällä on marenkitorni, jonka välissä on valkosuklaamousse. Tein annokseen myös valkosuklaa- ja tummasuklaakastikkeet.
Rakensin kolmionmallisista suklaapaloista rakennelman ja kerroksien välissä on suklaatryffeleitä. Lautasen etuosassa on simpukan mallinen valkosuklaakonvehti, jonka sisällä on tummasuklaamousse. Sen vieressä on tummasuklaajäätelö, joka sisältää valkosuklaan paloja. Suklaan päällä on valkosuklaakierre. Oikealla ylhäällä on marenkitorni, jonka välissä on valkosuklaamousse. Tein annokseen myös valkosuklaa- ja tummasuklaakastikkeet.
Lihavoileipäkakku
Tämän kinkkuvoileipäkakun tein siskoni rippijuhliin. Tässä on siis normaalin kokoinen voileipäkakku, vrt kalavoileipäkakku, jossa siis kaksi kakkua yhdistettynä. Koristeena käytin oliiveja, tomaattia, kurkkua ja kinkkua. Reunoihin kokeilin tällä kertaa koristella juustoraaste-persilja- punasikuriseoksella. Yleensä olen vain sekoittanut juustoraastetta ja hienonnettua persiljaa. Kalakakuissa persilja vaihdetaan tilliin.
-Aino
-Aino
Kalavoileipäkakku
Voileipäkakkuja on mukava tehdä. Olen vain harmissani siitä, että ne ovat melko kalliita. Kuvassa on kalavoileipäkakku. Tein kylmäsavustetusta lohesta ruusukkeita, leikkasin kirsikkatomaateista "kukkasia" ja keskellä kakkua on katkarapuja. Olen käyttänyt tähän kakkuun pitkiä, voileipäkakkuun tarkoitettuja leipiä. Olen käyttänyt sekä tummia että vaaleita leipiä. Tähän isoon kakkuun olen yhdistänyt kaksi kakkua, jolloin siitä tulee näyttävämpi.
Voileipäkakkuihin tarkoitettuja pitkiä vuokaleipiä saa kaupoista ja niitä voi tilata myös suoraan leipomoista. Välillä kaupat pakastavat vuokaleipiä ja niitä saa silloin erikseen kysymällä.
-Aino
Ankkalampikakku
torstai 4. maaliskuuta 2010
Kirsikkatomaatti-fetajuusto-sipulipiirakka
Le Miroir
Marenki: osa 1
Tavalliseen, ranskalaiseen marenkiin tarvitaan vain valkuaisia ja sokeria, mutta olisi hyvä lisätä massaan myös hieman jotain happoa, kuten etikkaa tai sitruunamehua. Näin vaahdosta tulee täyteläisempi. Marenkiin voi lisätä myös erimerkiksi vaniljaa tai kaakaota. Kuvassa olevissa marengeissa on täytteenä suklainen moccakreemi.
Perusmassansuhde on:
2 valkuaista
1,5 dl hienoa sokeria
0,5 tl etikkaa
(1 tl vaniljasokeria)
Marenkimassan teossa tärkeää ovat puhtaat ja kuivat työkalut ja kädet. Valkuainen ei vaahdoudu, jos kulho tai vispilät ovat märät tai rasvaiset. Erittäin tärkeää on myös se, että yhtään keltuaista ei mene valkuaisten joukkoon. Minä eroittelen valkuaiset ja keltuaiset siten, että rikon munan ja otan keltuaisen toiseen käteen. Keltuainen ei ole heikko, mutta sitä pitää käsitellä melko hellävaroen, ettei se pilaa hajotessaan koko massaa, varsinkin, jos kyse on isommasta massasta. Sitten pistän keltuaisen toiseen astiaan valkuaisen kanssa.
Erottelun jälkeen valkuaisia ja 1/3 sokerimäärää vatkataan ensin keskenään ja sitten lisätään siihen vähitellen loput sokerit. Kun vaahto on kuohkeaa ja kovaa, siihen lisätään etikka ja muut makuaineet varovasti nostellen, jotta vaahto pysyykin kuohkeana ja kovana. Vaahdon siis pitää olla sellaista, että kun kulhon kääntää ylösalaisin, niin massa pysyy kulhossa.
Tämän jälkeen massa pursotetaan ruusukkeiksi. Suosittelen, että kaikki marengintekijät hankkisivat pursotuspussit, koska niiden avulla saa paremman näköisiä marenkeja, mutta hätätilanteessa voi käyttää apuna vaikka pakastuspussia ja leikata sen kulmaan reijän. Näin pursotuskokemus ei tosin ole yhtä nautinnollinen. Pursotuspusseja saa melkein mistä tahansa kaupasta ja niissä on muoviset tyllat eli pursotinterät mukana. Käytän itse mielummin metallityllia, joita saa hyvinvarustetuista tavarataloista, internetkaupoista tai leivontatarvikkeiden erikoismyymälöistä.
Marenkeja paistetaan 100 asteessa noin tunti. Minä pidän vähän löysemmistä marengeista, joten paistan niitä noin 45 minuuttia. Kokeilen yleensä yhtä marenkia, että tiedän kypsyyden. Marengin pitää lähteä irti pellistä, jotta se on hyvä, eikä liian löysä.
Tilanne on kuitenkin aivan toinen, jos ollaan tekemässä marenkilevyjä. Tällöin marenkilevyn tulee olla aivan kypsä ja sitä kuivatetaan vielä yön yli uunissa. Kun teen marenkilevyjä, lisään massaan vielä noin 1 ruokalusikallisen vaaleita maissijauhoja ja suurennan ohjetta. Marenkilevyn tekoon ei välttämättä tarvita pursotinpussia, koska siitä saa näyttävän näköisen levittämällä massan vain tasaisesti pellille.
Marenkilevyjen resepti:
4 valkuaista
3 dl sokeria
1 tl etikkaa
1 rkl maissijauhoja
Marenkilevyt paistetaan 140 asteessa noin tunnin ajan ja jätetään yöksi kuivumaan.
keskiviikko 3. maaliskuuta 2010
tartaletteja
tiistai 2. maaliskuuta 2010
Europain - messut, Pariisi
Hain inspiraatiota leipomiseen Europain-messuilta Pariisista ja sieltä löytyikin aivan fantastista käsityötä. Ajattelin jakaa muutamia kuvia messuilta kanssanne.
Tämä on vihreä unelma on oikeanlainen paratiisikakku. Makuina toimivat meloni ja ananas. Limen vihreä kiille kakun päällä on ihanan raikas. Kelta-valkoiset koristeet kakun reunoilla ovat valkosuklaata. Keltaiset osiot ovat värjättyjä.
Hedelmillä saat kakusta varmasti näyttävän ja hienon näköisen.
Nämä ovat Petit Fourseja, eli pienoisleivoksia. Suloisia tosiaankin. Muista, että suklaakoristeilla saat leivoksiin ja kakkuihin korkeutta ja näkyvyyttä :) kannattaa kokeilla.
Etualalla oon Hyydykeleivoksia, jotka on kuorrutettu tummasuklaa-ganachella. Näissä leivoksissa on yhdistetty hyvin erilaisia pintoja (kiiltävä suklaapinta, rosoinen karamellisoitu mantelilastu alareunassa ja värikäs sokerikoriste leivoksen päällä). Keltaiset nauhat ovat siis sokeria jotka on vedetty spiraaliin muotoon. Näyttävää, eikö totta?
Tässä on puolipallon muotoinen caramellin makuinen hyydykekakku, joka on kuorrutettu ganachella, koristeena syötävää kultapaperia, sekä suklaaviuhka. Ja mikä kiilto!
~Säde~
Tämä on vihreä unelma on oikeanlainen paratiisikakku. Makuina toimivat meloni ja ananas. Limen vihreä kiille kakun päällä on ihanan raikas. Kelta-valkoiset koristeet kakun reunoilla ovat valkosuklaata. Keltaiset osiot ovat värjättyjä.
Hedelmillä saat kakusta varmasti näyttävän ja hienon näköisen.
Nämä ovat Petit Fourseja, eli pienoisleivoksia. Suloisia tosiaankin. Muista, että suklaakoristeilla saat leivoksiin ja kakkuihin korkeutta ja näkyvyyttä :) kannattaa kokeilla.
Etualalla oon Hyydykeleivoksia, jotka on kuorrutettu tummasuklaa-ganachella. Näissä leivoksissa on yhdistetty hyvin erilaisia pintoja (kiiltävä suklaapinta, rosoinen karamellisoitu mantelilastu alareunassa ja värikäs sokerikoriste leivoksen päällä). Keltaiset nauhat ovat siis sokeria jotka on vedetty spiraaliin muotoon. Näyttävää, eikö totta?
Tässä on puolipallon muotoinen caramellin makuinen hyydykekakku, joka on kuorrutettu ganachella, koristeena syötävää kultapaperia, sekä suklaaviuhka. Ja mikä kiilto!
~Säde~
Mocca- ja valkosuklaakookospipareita
Niiskuneitikakku
Mansikkainen juustokakku
Tämän kakun tein siskoni rippijuhlin pari vuotta sitten. Vanhemmillani on kiertoilmauuni, enkä ole juurikaan käyttänyt sitä. Siinä kohdassa en vielä tiennyt, että lämpötilaa olisi pitänyt alentaa 15-20 astetta. Reunat olivat vähän tummat, joten leikkasin niitä hieman ja peitin kaiken sitruunamelissan lehdillä ;) Nykyään osaan paistaa jo paremmin.
-Aino
Jogurttinen raparperiomenakakku
Hääpäiväkakku
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)