torstai 4. maaliskuuta 2010
Marenki: osa 1
Tavalliseen, ranskalaiseen marenkiin tarvitaan vain valkuaisia ja sokeria, mutta olisi hyvä lisätä massaan myös hieman jotain happoa, kuten etikkaa tai sitruunamehua. Näin vaahdosta tulee täyteläisempi. Marenkiin voi lisätä myös erimerkiksi vaniljaa tai kaakaota. Kuvassa olevissa marengeissa on täytteenä suklainen moccakreemi.
Perusmassansuhde on:
2 valkuaista
1,5 dl hienoa sokeria
0,5 tl etikkaa
(1 tl vaniljasokeria)
Marenkimassan teossa tärkeää ovat puhtaat ja kuivat työkalut ja kädet. Valkuainen ei vaahdoudu, jos kulho tai vispilät ovat märät tai rasvaiset. Erittäin tärkeää on myös se, että yhtään keltuaista ei mene valkuaisten joukkoon. Minä eroittelen valkuaiset ja keltuaiset siten, että rikon munan ja otan keltuaisen toiseen käteen. Keltuainen ei ole heikko, mutta sitä pitää käsitellä melko hellävaroen, ettei se pilaa hajotessaan koko massaa, varsinkin, jos kyse on isommasta massasta. Sitten pistän keltuaisen toiseen astiaan valkuaisen kanssa.
Erottelun jälkeen valkuaisia ja 1/3 sokerimäärää vatkataan ensin keskenään ja sitten lisätään siihen vähitellen loput sokerit. Kun vaahto on kuohkeaa ja kovaa, siihen lisätään etikka ja muut makuaineet varovasti nostellen, jotta vaahto pysyykin kuohkeana ja kovana. Vaahdon siis pitää olla sellaista, että kun kulhon kääntää ylösalaisin, niin massa pysyy kulhossa.
Tämän jälkeen massa pursotetaan ruusukkeiksi. Suosittelen, että kaikki marengintekijät hankkisivat pursotuspussit, koska niiden avulla saa paremman näköisiä marenkeja, mutta hätätilanteessa voi käyttää apuna vaikka pakastuspussia ja leikata sen kulmaan reijän. Näin pursotuskokemus ei tosin ole yhtä nautinnollinen. Pursotuspusseja saa melkein mistä tahansa kaupasta ja niissä on muoviset tyllat eli pursotinterät mukana. Käytän itse mielummin metallityllia, joita saa hyvinvarustetuista tavarataloista, internetkaupoista tai leivontatarvikkeiden erikoismyymälöistä.
Marenkeja paistetaan 100 asteessa noin tunti. Minä pidän vähän löysemmistä marengeista, joten paistan niitä noin 45 minuuttia. Kokeilen yleensä yhtä marenkia, että tiedän kypsyyden. Marengin pitää lähteä irti pellistä, jotta se on hyvä, eikä liian löysä.
Tilanne on kuitenkin aivan toinen, jos ollaan tekemässä marenkilevyjä. Tällöin marenkilevyn tulee olla aivan kypsä ja sitä kuivatetaan vielä yön yli uunissa. Kun teen marenkilevyjä, lisään massaan vielä noin 1 ruokalusikallisen vaaleita maissijauhoja ja suurennan ohjetta. Marenkilevyn tekoon ei välttämättä tarvita pursotinpussia, koska siitä saa näyttävän näköisen levittämällä massan vain tasaisesti pellille.
Marenkilevyjen resepti:
4 valkuaista
3 dl sokeria
1 tl etikkaa
1 rkl maissijauhoja
Marenkilevyt paistetaan 140 asteessa noin tunnin ajan ja jätetään yöksi kuivumaan.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Moi!
VastaaPoistaOletteko kokeilleet marenkia makeutusaineilla (esim. stevia) vai vaaditaanko onnistumiseen sokeria? :)
"Sitten pistän keltuaisen toiseen astiaan valkuaisen kanssa"
VastaaPoistaTarkoittanet,että pistät keltuaisen ja valkuaisen eri astioihin.
Luin myös toisesta ohjeesta, että kannattaa öljytä paistoalusta ohuelti, jotta marengit irtoavat helpommin pelliltä.
Oi jes! Viimein onnistuin tekemään kunnon marenkeja, edellisistä tuli jostain syystä onttoja (olisiko syynä ollut liian kuuma uuni ja/tai liian vähäinen vatkaaminen?). Käytin hienoa ruokosokeria, joka toimii kivana lisämausteena. Valkuaiset olivat levänneet yön yli jääkaapissa, ehkäpä silläkin oli jotain osaa tuohon onnistumiseen. Kiitos ohjeesta ja etikkavinkistä!
VastaaPoistaXylitolilla toimii marengit myös erittäin hyvin. :) Juurikin tällä viikolla tekaisin kalsi erää, kun miehen jälkkärikokkauksista jäi iso määrä valkuaisia yli. En tiedä vaikuttaako makeutusaineen koostumus ja se, että niitä yleensä laitetaan suhteessa vähemmän kuin sokeria mut xylitol menee sokerin kanssa 1:1 suhteessa.
VastaaPoistaHauska ajatus laittaa xylitolia sokerin sijasta. Niistähän tulee tuolla tavalla ihan oikeasti terveysherkkuja ;) Tarvitsee varmaan itsekin kokeilla.
VastaaPoista