torstai 18. helmikuuta 2016

Pataleipä eli No-knead bread

Siitä on kauan aikaa, kun olen viimeksi jakanut reseptejä, joten oli jo aikakin julkaista jotain uutta. Olen kuullut monien kehuvan pataleipää, josta kuulemma tulee ihanan rapea kuori ja pehmeä sisus. Toisin sanoen täydellinen leipä. Kaiken lisäksi leipä on vielä erittäin helppo tehdä. Ja sellainen tämä leipä juuri on! Kannattaa kokeilla.

1 leipä

1 tl suolaa
8 g tuorehiivaa
7 dl hiivaleipäjauhoja
3,5 dl kylmää vettä

1. Sekoita raaka-aineet keskenään, (älä vaivaa) ja peitä kulho kelmulla. Anna levätä huoneenlämmössä vähintään 12 tuntia.
2. Ota taikina kulhosta jauhotetulle alustalle ja muotoile taikinasta kevyesti pallo. Peitä taikina ja anna levätä n. puoli tuntia.
3. Pane kannellinen pata (n. 3 l)  uuniin 225 asteeseen puoleksi tunniksi.
4. Kaada taikina kuumaan pataan ja pane kansi päälle. Pane pata uuniin ja paista puoli tuntia ensin kannen kanssa ja sitten n. 15 minuuttia ilman kantta. 

Jos käyttää savipataa, se pitää ensin liottaa, jottei se halkea. 
Hiivaleipäjauhojen tilalla voi käyttää puolikarkeita vehnäjauhoja tai muita jauhoja. Leipää voi myös maustaa esimerkiksi yrteillä.