torstai 23. elokuuta 2012

Vadelma-suklaakakku


Pohja:

150 g taloussuklaata
150 g voita
125 g vadelmahilloa
1 dl vehnäjauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
3 munaa
1,5 dl sokeria

Pohjaa valmistettaessa suklaa pilkotaan pieneksi ja sulatetaan voin kanssa metalliastiassa vesihauteessa. Kun suklaavoiseos on tasaista annetaan sen jäähtyä hetki ja lisätään vadelmahillo joukkoon. Jos vadelmahillo on jääkaappikylmää kannattaa sitä hieman lämmittää mikrossa. Jos hillo on liian kylmää lisättäessä suklaaseos paakkuuntuu ikävästi. Jauhot sekoitetaan keskenään (vehnäjauho, kaakaojauhe ja leivinjauhe) ja siivilöidään suklaa-voi-hilloseokseen. Munat vatkataan kuohkeaksi vaahdoksi sokerin kanssa. Munavaahto nostellaan suklaaseokseen varovasti. Massa sekoitetaan varoen tasaiseksi ja taikina kaadetaan vuokaan. Paistetaan 170 asteessa noin tunti.

Täyte:

2,5 dl kuohukermaa
200 g maitorahkaa
1 tl vaniljasokeria
0,5 dl tomusokeria
200 g pakastevadelmia
4 kpl liivatehteä
0,5 dl kiehuvaa vettä

Liivatteet laitetaan likoamaan kylmään veteen. Kerma vatkataan pehmeäksi vaahdoksi. Kermavaahdon joukkoon lisätään muut aineet ja sekoitetaan tasaiseksi. Lopuksi liivatteet lisätään puoleen desiin kiehuvaa vettä ja sekoitetaan liivatevesiseos muun massan joukkoon. Massaa sekoitetaan vielä hetki, jotta liivateseos on tasaisesti massan joukossa.



Jäähtynyt kakkupohja leikataan kahteen osaan, joista toinen asetetaan irtopohjavuoan pohjalle. Pohja kostutetaan jäähtyneellä maitokahvilla. Täyte kaadetaan kostutetun pohjan päälle ja nostetaan täytteen päälle toinen kakkupohja, joka painetaan tiiviisti täytettä vasten. Kakku hyydytetään pakkasessa n. 1-2h. Kun kakku on hyytynyt voi irtopohjavuoan irroittaa. Irtopohjavuoan reunat saa kätevästi irti jäätyneestä kakusta lämmittämällä vuoan reunoja. Itse lämmitän ne aina käsin. "Jäisen" kakun reunat pysyvät todella sileinä ja siiteinä irrotuksesta huolimatta. Näin ei tarvita mitään kepulikonsteja, eikä tarvitse pelata leivinpapereiden sun muiden kanssa. Kun kakku on irroitettu päällystin sen vadelmahillolla, jotta kuorrutuksesta tulisi mahdollisimman tasainen. Kakku on nyt valmis kuorrutettavaksi.




Kuorrutus:

200 g taloussuklaata
100 g kuohukermaa
1 rkl voita

Kerma kuumennetaan liedellä lähes kiehuvaksi. Kun kerma höyryää se on tarpeeksi kuumaa. Kattila nostetaan pois liedeltä ja joukkoon lisätään pieneksi pilkottu suklaa. Sekoitetaan tasaiseksi ja lisätään vielä voi.  Annetaan massan hetken jäähtyä ja kaadetaan sitten kaikki kuorrute keskelle kakkua. Suklaakuorrute levitetään ensin kakun pintaan (veitsi, lasta tai paletti on kätevä) ja sitten reunoille. Pintaa levittäessä kuorrute valuu lähes automaattisesti kakun reunoillekin. Mitä nopeammin kuorrutteen levität, sitä siistimpi lopputulos.

Kakun koristelin tuoreilla vadelmilla ja mansikoilla. Lisäksi laitoin muutaman jogurttikuorrutetun vadelman, joita sattui kaapin pohjalta löytymään.