tiistai 29. kesäkuuta 2010

Hyydykekakun kuorruttaminen suklaalla

Olen useaan otteeseen kesän aikana valmistanut hyydykekakkuja ja kuorruttanut niitä suklaakuorrutteella (ganache) ja ajattelin nyt sitten valaista teillekin miten saat kakun kuorruttamisen parhaiten onnistumaan.

Ensinnäkin on erittäin tärkeää että kakun pinta on todella tasainen. Varmista siis, että kakkua valmistettaessasi pinta ja reunat ovat sileät. Pinnan saa tasaiseksi helposti paletilla tai pitkällä veitsellä. Ilmakuplia hyydykekakun reunoihin jää helposti ja niitä voi vähentää kopauttamalla hyydykekakkuvuokaa muutamaan otteeseen pyötää vasten. Kakku kannattaa hyydyttää pakkasessa, niin että se on ennen kuorruttamista umpijäässä (mielellään yön yli).

Perus suklaakuorrute ohje hyydykekakuille on vastaava:

150g suklaata
75g kermaa

--> kerma kuumennetaan kattilassa, niin ettei se kuitenkaan aivan kiehu. Suklaat laitetaan kerman joukkoon, tässä vaiheessa kattila ei saa olla enää hellalla. Suklaa ja kerma sekoitetaan tasaiseksi, kuitenkin mahdollisimman varovaisesti, ettei seokseen synny ilmakuplia. Itse lisään joukkoon vielä nokareen voita, jotta kuorrutteen pinta olisi kiiltävämpi.




Kun suklaakuorrute on valmis, poista kakku varovaisesti renkaasta . Aseta kakku pyödälle. Kaada kaikki kuorrute kerralla kakun pinnalle, suurinpiirtein keskelle kakkua. Levitä kuorrute nopeasti kakun pinnalle, niin että aloitat kakun pinnasta ja siirryt sitten vasta reunoille. Jos kuorrute on kaadettu kakun päälle hyvin, ei reunoihin tarvitse koskea lainkaan, koska kuorrute on valunut sinne itsestään. Kuorrute jähmettyy kakun pinnalle nopeasti. MUISTA että älä koske kuorrutteeseen montaa kertaa (se pitäisi saada kerralla nätisti kakun pinnalle), koska muuten suklaa ei enää tartu kakun pintaan ollenkaan. Ei kannata myöskään korjata pieniä koloja tai virheitä, koska voin vannoa että siitä tulee vieläkin kamalamman näköinen jos kuorrutetta menee sörkkimään uudestaan. Kakku ei saa myöskään sulaa pinnasta ennen kuorruttamisen aloittamista, koska silloin kuorrute ei tartu kakun pintaan. Kuorruttamisen jälkeen, nosta kakku paletin/lastan avulla kakkupaperin päälle ja kylmään.

-Säde-

lauantai 12. kesäkuuta 2010

Macaron-leivokset

Tein vaniljanmakuisia macaroneja. Välissä on vaniljavoikreemiä.
Olin vuosi sitten Pariisissa kouluni vaihtokoulussa 3 viikon harjoittelussa/vaihdossa. Siellä teimme näitä suussasulavia mantelileivoksia. Maistelin macaroneja Pariisissa eri leipomoissa ja huomasin, että leipomoiden välillä on suuria eroja.

keskiviikko 2. kesäkuuta 2010

Mansikkahyydykekakku

Nyt alkaa taas olla mansikka-aika, joten kokeilin mansikkahyydykekakkua.