sunnuntai 25. huhtikuuta 2010

Vappu lähestyy



Päätin tehdä tulevan vapun kunniaksi tippaleipiä. Vappuun kuuluvat myös munkit, joita olen tehnyt muutenkin. Ukkini on ottanut munkki-kuvan, kiitos hänelle.
Kuvassa olevat tippaleivät tein Kaarina Roinisen "Parhaat kotileivonnaiset"-kirjan reseptin mukaan:

3 munaa
2 1/2 dl maitoa
1/2 dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
4 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa

uppopaistoon öljyä
pinnalle tomusokeria

Apuvälineitä ja tarvikkeita:
Kaikkien tarvikkeiden, jotka ovat tekemisissa kuuman öljyn kanssa tulee olla metallisia, koska muoviset työvälineet sulavat.
*reikäkauha
*pihdit
*pesty säilyketölkki, josta pohja ja kansi leikattu pois ja etiketti poistettu
*pursotuspussi, muovipussi tai käytetty ketsuppipullo
*lämpömittari, siis elintarvikkeiden mittaamiseen tarkoitettu

1. Sekoita munien rakenne rikki
2. Lisää munien joukkoon muut aineet ja sekoita tasaiseksi
3. Pane taikina muovipussiin, pursotuspussiin tai pestyyn ketsuppipulloon. En ole ikinä itse kokeillut tuota ketsuppipulloa, mutta jotkut ovat sitä mieltä, että se on erittäin kätevä.
4. Kuumenna öljy valurautapadassa, rasvakeittimessä tai kattilassa n. 165 asteeseen. Minulla oli aikoinaan rasvakeitin, mutta se hajosi. Nykyään käytän uppopaistamiseen valurautapataa.
Säilyketölkit toimivat muotteina. Niihin siis pursotetaan tippaleivät. Öljyä tulisi olla sen verran, että sitä tulee säilyketölkin korkeuden verran.
5.Leikkaa pussiin pieni reikä. Ole varovainen, kun käsittelet pussia, koska taikina on löysää. Tarkkaamaton leipuri saattaa huomata olevansa taikinan peitossa, jos kääntelee ja vääntelee pussia, miten sattuu.
6. Aseta muotti paistoastiaan ja pursota taikinaa ristiin rastiin säilyketölkkiin. Kun taikina on hyytynyt hieman, ota tölkki tippaleivän ympäriltä pois. Pursota uusi tippaleipä.
7. Käännä tippaleipä, kun se on hyvän värinen ja ota pois reikäkauhan avulla, kun molemmat puolet ovat samanvärisiä.
8. Koristele tippaleivät tomusokerilla.

Meiltä voi myös tilata tippaleipiä tai munkkeja, jos ei itse ehdi tai halua tehdä.
Tippaleipä 1 €/kpl
Pikkumunkit 0,50 € kpl

keskiviikko 21. huhtikuuta 2010

Vanilja-raparperipiirakka

Tässä perinteinen vanilja-raparperipiirakka. Pohjana siis pehmeän jogurttinen piirakkapohja ja päällä vaniljakreemiä ja raparperia.
-Säde

tiistai 20. huhtikuuta 2010

Sokerityö

Aajattelin nyt julkaista tämänkin täällä. Eli tein kyseisen sokerityön jokin aika sitten. Aiheena oli "Tuli ja Jää". Työ on noin 45cm korkea.
-Säde

torstai 15. huhtikuuta 2010

Vaahtokarkkibrowniet

Nyt kun meillä on suklaakilpailu käynnissä, niin päätin itsekin kokeilla suklaareseptiä. Mielestäni suklaakakuissa on tärkeää se, että ne eivät ole kuivia. Ne siis pitää ottaa uunista pois ajoissa. Nämä browniet eivät ainakaan olleet kuivia.
Seuraavassa resepti, joka on Maku-lehdestä 2/10.
Resepti ei ole ollenkaan vaikea eli kannattaa kokeilla!

125 g sulatettua voita
1 dl kaakaojauhetta
2 munaa
2 3/4 dl sokeria
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
3 dl vaahtokarkkeja pieniksi paloitettuna
50 g tummaa suklaata rouhittuna

Pinnalle: vaahtokarkkeja

1. Sekoita sulatettu voi ja kaakaojauhe keskenään.
2. Vaahdota munat ja sokeri
3. Sekoita munavaahto ja voiseos
4. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää massaan.
5. Kääntele taikinaan vaahtokarkit ja suklaa
6. Kaada taikina uunivuokaan (20 cm * 20 cm) ja paista 175 asteessa ensin n. 25 minuuttia ja ripottele pinnalle vaahtokarkkeja. Paista vielä noin 3 minuuttia.
Anna jäähtyä kunnolla, vaikka seuraavaan päivään.

Jos haluaa oikein nauttia näistä, niin kannattaa syödä vaniljajäätelön kanssa!

perjantai 9. huhtikuuta 2010

Merihenkinen kakku


Nyt on vähän huono kuva, mutta en ehtinyt ottamaan parempaakaan. Tässä on siis 50-hengen levykakku, joka sisältää voikreemiä ja mansikkahilloa. Kakku on päällystetty värjätyllä voikreemillä ja päälle on valmistettu muutamia marsipaanikoristeita. Vene kakun päällä on myös syötävä. Sen runko on valmistettu kahvikakkupohjasta ja se on päällystetty Pettinice-marsipaaniseoksella. 



Perus voikreemin valmistus

500g voita
135g keltuaisia
100g vettä
250g sokeria

Sokeri ja vesi keitetään 117 asteeseen.
Sokeriliemi vatkataan keltuaisten kanssa kylmäksi. Kun seos on kylmää, vatkataan voi vaahdoksi keltuaisseoksen kanssa. Vaahdon tulee olla ilmavaa ja mahdollisimman valkoista.

Voikreemiä voi säilyttää huoneenlämmössä. Näin sitä on helpompi käyttää uudelleen ja se on käsiteltävämpää.

-Säde-

Possukakku

Tässä noin 20-h possukakku. Marsipaanilla päällystetty kakku pitää sisällään kermaa, vaniljakreemiä ja hilloa.
-Säde-

keskiviikko 7. huhtikuuta 2010

Mustikkainen valkosuklaajuustokakku

Pidän suuresti juustokakuista ja testailen paljon eri reseptejä. Tähän käytin tuorejuustoa, maitorahkaa ja jogurttia. Kakun kruunasi mustikat ja valkosuklaa. Rakenne oli mielestäni loistava.

lauantai 3. huhtikuuta 2010

Pääsiäiskakku


Kakussa on valko- ja tummasuklaamousset. Kakun päällä on persikan- ja appelsiininlohkoja ja kiille päällä.

Hyvää pääsiäistä!

Tässä on persikkaisia hyydykeleivoksia. Niiden pohjana on suklaakääretorttupohja. Kastoin jäiset leivokset hyytelösokeriliemeen. Päällä persikansiivuja.